Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  Forumu AraArama  YardımYardım  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
2020 Genelgeleri (Kilitli Forum Kilitli Forum)
 AYESOB Forum | AYESOB Odalar | AYESOB Genelgeler | 2020 Genelgeleri
Mesaj icon Konu: 17 Sayılı Genelge (TGK- Gıda Etiketleme..........) Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
Gökhan ATMAZ
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 01.Ocak.2006
Gönderilenler: 3782

Alıntı Gökhan ATMAZ Cevaplabullet Konu: 17 Sayılı Genelge (TGK- Gıda Etiketleme..........)
    Gönderim Zamanı: 04.Şubat.2020 Saat 14:57
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır


SAYI   :2020/106                                                                                     30.01.2020
KONU : TGK- Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği.

ODALARA (2020/17) SAYILI GENELGE

İlgi: Konfederasyonumuzun 29.01.2020 tarih 14 sayılı genelgesi.

     Konfederasyonumuzun ilgide kayıtlı genelgesinde; “Bilindiği üzere algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dahil gıda hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” 26 Ocak 2017 tarihli 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve söz konusu Yönetmelik ile tüketicinin gıda hakkında bilgilendirilmesi, alerjen bildirimi ve beslenme bildiriminin yanı sıra toplu tüketim yerlerine getirilen yükümlülükler konusunda Teşkilatımız Konfederasyonumuzun 02.02.2017 tarihli ve 16 sayılı genelgesi ile bilgilendirilmiştir.

     Bu doğrultuda, 26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerine 01.01.2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

     Yönetmelikte, “Toplu tüketim yeri: gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve tüketilmek üzere son tüketiciye sunulduğu; mobil araçlar veya sabit veya hareketli tezgahtar da dahil olmak üzere hazır yemek hizmeti veren restoranlar, kantinler, okullar ve hastaneler gibi işletmeler” olarak tanımlanmıştır.
     Alerjen bildirimi yapılırken gıdanın adı ve Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim, tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür, afiş benzeri araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulacaktır.

     Bakanlık yetkilileri ile değişik vesilelerle yapılan toplantılarda bildirimlere ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediğine ilişkin ve görüşler ifade edilmiştir. Bu çerçevede; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” görsel olarak hazırlanmıştır.

     Toplu tüketim yerlerinde alerjen bildiriminin nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemelere https://www.tarimorman.gov.tr/Konu/2023/Toplu_Tuketim_Yerlerinde_Alerjen_Bildirimi ile Bakanlıkça hazırlanan “Alerjen Listesi” görseline https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/DB_Gida_Isletmeleri/alerjen.pdf web adreslerinden ulaşılması mümkün olduğu” belirtilmektedir.

     Bilgi edinilmesi ve ilgili üyelerinize duyurulması hususu rica olunur.


Lütfiye ARICAN                                                           Selahittin ÇETİNDOĞAN
Genel Sekreter Yrd.                                                                         Başkan

DAĞITIM: İLGİLİ ODALARA.





GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.






Düzenleyen Gökhan ATMAZ - 10.Şubat.2020 Saat 16:17
Gökhan ATMAZ   - ATİGRUP © AYESOB
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma



Bu Sayfa 0,096 Saniyede Yüklendi.