Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

17 Sayılı Genelge (TGK- Gıda Etiketleme..........)

Nereden Yazdırıldığı: Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Kategori: AYESOB Odalar
Forum Adı: 2020 Genelgeleri
Forum Tanımlaması: 2020 Genelgeleri
URL: http://81.214.191.39/ayesob/forum/forum_posts.asp?TID=3087
Tarih: 22.Eylül.2024 Saat 03:42
Program Versiyonu: ATİGRUP Yazılım 8.02 - http://www.atigrup.com


Konu: 17 Sayılı Genelge (TGK- Gıda Etiketleme..........)
Mesajı Yazan: Gökhan ATMAZ
Konu: 17 Sayılı Genelge (TGK- Gıda Etiketleme..........)
Mesaj Tarihi: 04.Şubat.2020 Saat 14:57
SAYI   :2020/106                                                                                     30.01.2020
KONU : TGK- Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği.

ODALARA (2020/17) SAYILI GENELGE

İlgi: Konfederasyonumuzun 29.01.2020 tarih 14 sayılı genelgesi.

     Konfederasyonumuzun ilgide kayıtlı genelgesinde; “Bilindiği üzere algı farklılıkları ve bilgi gereksinimleri dahil gıda hakkında bilgilendirme açısından tüketicilerin üst düzeyde korunmasına ilişkin kuralları belirlemek amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” 26 Ocak 2017 tarihli 29960 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve söz konusu Yönetmelik ile tüketicinin gıda hakkında bilgilendirilmesi, alerjen bildirimi ve beslenme bildiriminin yanı sıra toplu tüketim yerlerine getirilen yükümlülükler konusunda Teşkilatımız Konfederasyonumuzun 02.02.2017 tarihli ve 16 sayılı genelgesi ile bilgilendirilmiştir.

     Bu doğrultuda, 26.01.2017 tarihinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği kapsamında toplu tüketim yerlerine 01.01.2020 tarihinden itibaren alerjen bilgisinin son tüketiciye sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

     Yönetmelikte, “Toplu tüketim yeri: gıdanın tüketime hazır hale getirildiği ve tüketilmek üzere son tüketiciye sunulduğu; mobil araçlar veya sabit veya hareketli tezgahtar da dahil olmak üzere hazır yemek hizmeti veren restoranlar, kantinler, okullar ve hastaneler gibi işletmeler” olarak tanımlanmıştır.
     Alerjen bildirimi yapılırken gıdanın adı ve Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınacaktır. Bu bildirim, tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür, afiş benzeri araçlar vasıtasıyla son tüketiciye sunulacaktır.

     Bakanlık yetkilileri ile değişik vesilelerle yapılan toplantılarda bildirimlere ilişkin yükümlülüklerin yerine getirilmediğine ilişkin ve görüşler ifade edilmiştir. Bu çerçevede; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Yönetmelik ekinde (Ek-1) yer alan 14 alerjen madde esas alınarak toplu tüketim yerlerinde bulundurulmak üzere “Alerjen Listesi” görsel olarak hazırlanmıştır.

     Toplu tüketim yerlerinde alerjen bildiriminin nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemelere https://www.tarimorman.gov.tr/Konu/2023/Toplu_Tuketim_Yerlerinde_Alerjen_Bildirimi ile Bakanlıkça hazırlanan “Alerjen Listesi” görseline https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/DB_Gida_Isletmeleri/alerjen.pdf web adreslerinden ulaşılması mümkün olduğu” belirtilmektedir.

     Bilgi edinilmesi ve ilgili üyelerinize duyurulması hususu rica olunur.


Lütfiye ARICAN                                                           Selahittin ÇETİNDOĞAN
Genel Sekreter Yrd.                                                                         Başkan

DAĞITIM: İLGİLİ ODALARA.





http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2020/017.pdf - GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.






-------------
Gökhan ATMAZ   - http://www.atigrup.com - ATİGRUP © http://www.ayesob.org.tr - AYESOB



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat