SAYI : 2023/928 11.07.2023
KONU : Yemek Harçları
ODALARA (2023/77) SAYILI GENELGE
İlgi: Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün 10.07.2023 tarih 10482156 sayılı
yazısı.
Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün ilgide kayıtlı yazısında; “Türk Gıda Kodeksi-Et Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği 5. Maddesi 2. Fıkrasında “Bu Tebliğ kapsamına girmeyen mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabildot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri bu Tebliğe uygun olur.” İbaresi yer almaktadır.
Bu doğrultuda; pide, lahmacun, börek gibi gıdaların harçlarında kırmızı et dışında farklı bir et türü kullanılacaksa (tavuk eti, deniz ürünleri vb.) bunun “pide (tavuklu) ya da tavuklu mantı börek” şeklinde belirtilmesi ve harçlarda tek hayvan türü etinin kullanılması (kırmızı veya beyaz etin karıştırılmaması) zorunluluğu vardır. Ayrıca Bakanlığımız Gıda Numune Alma Planı çerçevesinde pide, köfte, kebap, lahmacun, börek gibi gıdaların harçlarından eğer harç kalmadıysa pişmiş son üründen numune alınacak olup analiz sonucunda olumsuzluk tespiti halinde yasal işlem uygulanacaktır.
Konu hakkında Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün hazırladığı talimat yazı ekinde gönderilmiş olup talimatın hazır yemek, tabildot yemek ve meze üretimi yapan lokanta, restoran, hazır yemek fabrikası vb. işyerlerine duyurulması” istenilmektedir.
Gıda Kontrol genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu talimat yazımız ekinde gönderilmiş olup söz konusu talimatın hazır yemek, tabildot yemek ve meze üretimi yapan lokanta, restoran, hazır yemek fabrikalarına duyurulması rica olunur.
Banu TAŞCI Muhammet Ali KÜNKCÜ
Genel Sekreter Başkan
Ek: Bakanlık Talimatı (2 sayfa)
DAĞITIM: İLGİLİ ODALARA
http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2023/077.pdf - GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLATIN.
------------- Gökhan ATMAZ - http://www.atigrup.com - ATİGRUP © http://www.ayesob.org.tr - AYESOB
|