Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

107 Sayılı Genelge (TGK-Ekmek ve Ekmek ..........)

Nereden Yazdırıldığı: Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Kategori: AYESOB Odalar
Forum Adı: 2017 Genelgeleri
Forum Tanımlaması: 2017 Genelgeleri
URL: http://81.214.191.39/ayesob/forum/forum_posts.asp?TID=2621
Tarih: 30.Ekim.2024 Saat 11:06
Program Versiyonu: ATİGRUP Yazılım 8.02 - http://www.atigrup.com


Konu: 107 Sayılı Genelge (TGK-Ekmek ve Ekmek ..........)
Mesajı Yazan: Gökhan ATMAZ
Konu: 107 Sayılı Genelge (TGK-Ekmek ve Ekmek ..........)
Mesaj Tarihi: 11.Aralık.2017 Saat 15:30
SAYI   : 2017/915                                                                                    08.12.2017
KONU : TGK-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde
               Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ.


ODALARA (2017/107) SAYILI GENELGE

İlgi : Konfederasyonumuzun 08.12.2017 tarih 90 sayılı genelgesi.

          Konfederasyonumuzun İlgide kayıtlı genelgesinde; “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 01 Aralık 2017 tarihli ve 30257 sayılı Temsi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Tebliğ’de esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren hususlar aşağıda belirtilmiştir.

          Buna göre;

          Kurutulmuş ekmekler, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerleri Tebliğ kapsamında olmamakla birlikte, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen ekmekler Tebliğ kapsamına alınmıştır.

          Hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine uyması gerekecektir.

          Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50’şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018’den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10’ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecektir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecektir.

          Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2’ye kadar eksik tolerans değeriyle üretilecektir.

          Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz metodu ise şöyle uygulanacaktır:

          “Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacaktır. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol Raporu’na yazılacaktır.              





-2-
              Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmayacaktır.

          Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine hemen idari yaptırım uygulanmayacaktır. Tebliğ’le belirlenen yeni prosedüre göre, gıda işletmesinde en az altı ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden sonraki 6 saat içerisinde laboratuara ulaştırılacaktır. Fırın saatinden sonraki ilk 2 saat içerisinde ekmek numunesi alınamayacaktır. Laboratuar, “0,1” gram hassasiyete dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacaktır. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecektir. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet analizi yapılacaktır. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden hesaplanacaktır.

          Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ekmek gramajı ile ilgili düzenlemelere bir ay içinde uyacaktır. Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği” belirtilmektedir.

          Bilgi edinilmesi ve Tebliğ hükümlerinin ilgili üyelerinize duyurulması rica olunur.



Mustafa ÇAĞLAYAN                                                      Selahittin ÇETİNDOĞAN
     Genel Sekreter                                                                             Başkan
















DAĞITIM : İlgili Odalara.





http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2017/107.pdf - GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.





-------------
Gökhan ATMAZ   - http://www.atigrup.com - ATİGRUP © http://www.ayesob.org.tr - AYESOB



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat