Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

117 Sayılı Genelge (2021 Yılı Kurban Hizmetlerini)

Nereden Yazdırıldığı: Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Kategori: AYESOB Odalar
Forum Adı: 2021 Genelgeleri
Forum Tanımlaması: 2021 Genelgeleri
URL: http://81.214.191.39/ayesob/forum/forum_posts.asp?TID=3572
Tarih: 21.Eylül.2024 Saat 08:27
Program Versiyonu: ATİGRUP Yazılım 8.02 - http://www.atigrup.com


Konu: 117 Sayılı Genelge (2021 Yılı Kurban Hizmetlerini)
Mesajı Yazan: Gökhan ATMAZ
Konu: 117 Sayılı Genelge (2021 Yılı Kurban Hizmetlerini)
Mesaj Tarihi: 13.Temmuz.2021 Saat 12:33
SAYI   : 2021/611                                                                                           12.07.2021
KONU : 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına
               Dair Tebliğ

ODALARA (2021/117) SAYILI GENELGE

İlgi: Konfederasyonumuzun 09.07.2021 tarih 105 sayılı genelgesi.

     Konfederasyonumuzun ilgide kayıtlı genelgesinde; “Kurban kesim yerleri ile ilgili kurallar, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi, alınacak tedbirler ve bu konulara ilişkin diğer hususları belirlemek amacıyla 2021 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ 19/06/2021 tarihli ve 31516 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

     Tebliğ’de, salgın hastalıklar açısından dikkat edilecek hususlar, kurbanlık hayvan sevkleri ile ilgili alınacak önlemler, kurbanlık hayvanların yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması ile ilgili hususlar, kurbanlık hayvanların sevkleri sırasında yapılacak kontroller, kurban satış yerlerine yönelik alınacak önlemler, kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde dikkat edilecek hususlar, kulak küpesi ve pasaportların toplanması ve kayıtların silinmesi, çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler, kurban satışı ve kesimi yapılacak yerlerin fiziksel özellikleri ve uyulması gereken kurallar, etrafı kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar, Belediyelerin yükümlülükleri, denetim işlemleri, cezai hükümleri ve koordinasyon sağlanacak kurum ve kuruluşlar ile diğer hususlar düzenlenmiştir.

     Tebliğe göre, İllerde Vali veya görevlendireceği Vali Yardımcısının, İlçelerde ise Kaymakamın Başkanlığında, Müftülük, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü, İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından aşağıdaki çalışmalar yapılır.

     Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için Randevu Sistemi uygulanacaktır. Kesim işletmelerini bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

     Kesim yerlerinde, “Kasaplık Belgesi” veya “Kurban Kesim Elemanı” kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” ve “Hijyen Eğitimi Belgesi” olanlar görevlendirilecektir.

     Kurban satış yerleri, İstanbul ilinde Kurban Bayramından 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı’ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecektir.

     Satış ve kesim yerlerinde belediyeler gerekli tedbirleri alacaktır.

        Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 2 metre olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması hususlarında gerekli tedbirleri alacaktır.

     Diğer Taraftan Tarım ve Orman Bakanlığınca 81 İl Valiliğine gönderilen 29/06/2021 tarihli yazıda;

     Kurban Bayramı döneminde kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılması, şekerleme ve unlu mamullerin mevzuata uygun üretilerek piyasaya sunulmasının da önem arz ettiği, bu kapsamda kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısı ile halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin, et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıt/onay kapsamındaki gıda işletmeleri tarafından yapılmasının sağlanması, ayrıca pastane, unlu mamuller, şeker ve şekerli mamuller üretim ve satış yerlerinin denetimlerinin sıklaştırılması ve sonuçların Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce Gıda güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS) üzerinden raporlanabilmesi için elde edilen verilerin hızlı ve doğru bir şekilde GGBS’ye girilmesi gerektiğinin bildirildiği” belirtilmektedir.

     Bilgi edinilmesi ve Tebliğ’de belirtilen hususların titizlikle incelenerek alınan tedbirlere uyulmasını teminen ilgili üyelerinize duyurulması rica olunur.



Mustafa ÇAĞLAYAN                                                            Selahittin ÇETİNDOĞAN
       Genel Sekreter                                                                                  Başkan



Ek: 2021 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına dair Tebliğ.



DAĞITIM: İLGİLİ ODALARA




http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2021/117.pdf - GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.


http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2021/117_1.pdf - GENELGE EKİNİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.




-------------
Gökhan ATMAZ   - http://www.atigrup.com - ATİGRUP © http://www.ayesob.org.tr - AYESOB



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat