31 Sayılı Genelge (Türk Gıda Kodeksi Et, Hazır...)
Nereden Yazdırıldığı: Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği
Kategori: AYESOB Odalar
Forum Adı: 2019 Genelgeleri
Forum Tanımlaması: 2019 Genelgeleri
URL: http://81.214.191.39/ayesob/forum/forum_posts.asp?TID=2887
Tarih: 23.Ekim.2024 Saat 05:15 Program Versiyonu:
ATİGRUP Yazılım 8.02
- http://www.atigrup.com
Konu: 31 Sayılı Genelge (Türk Gıda Kodeksi Et, Hazır...)
Mesajı Yazan: Gökhan ATMAZ
Konu: 31 Sayılı Genelge (Türk Gıda Kodeksi Et, Hazır...)
Mesaj Tarihi: 01.Şubat.2019 Saat 16:35
SAYI : 2019/154 30.01.2019
KONU : Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları
Ve Et Ürünleri Tebliği.
ODALARA (2019/31) SAYILI GENELGE
İlgi: Konfederasyonumuzun 30.01.2019 tarih 0324 no.lu 19 sayılı genelgesi.
Konfederasyonumuzun ilgide kayıtlı genelgesinde; “Çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma, hazırlanmış et karışımları, mekanik ayrılmış kanatlı eti ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasa arzına ilişkin hususları belirlemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığınca “Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği (No:2018/52)”, 29 Ocak 2019 tarihli ve 30670 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Tebliğ’de, çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma, hazırlanmış et karışımları, mekanik ayrılmış kanatlı eti ve et ürünleri kapsama alınmışken, et özütleri, eritilmiş hayvansal yağ, donyağı, jelatin, tuzlanmış ve kurutulmuş kan, tuzlanmış ve kurutulmuş kan plazması kapsam dışı bırakılmıştır.
Tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde farklı hayvan türlerine ait etlerin karıştırılarak elde edilmesinde geçerli kurallar belirlenmiştir.
Buna göre, büyükbaş ve küçükbaş hayvan karkas etleri birbirleriyle; kanatlı hayvan türlerinden elde edilen karkas etleri birbirleriyle karıştırılabilecektir. Bunlar dışındaki farklı hayvan türlerine ait karkas etleri birbirleriyle karıştırılamayacaktır. Ancak sadece üretim teknolojisi gereği kanatlı eti ürünlerine kırmızı et ve/veya yağı karıştırılabilecektir.
Tebliğ kapsamına giren mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza gibi yemek, hazır yemek, tabldot yemek ve mezelerin üretiminde kullanılan çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri, bu tebliğe uygun olacaktır....................................................................................
Mustafa ÇAĞLAYAN Selahittin ÇETİNDOĞAN
Genel Sekreter Başkan
Eki: Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği.
DAĞITIM: İLGİLİ ODALARA.
http://81.214.191.39/ayesob/forum/genelge/2019/031.pdf - GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN.
http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/01/20190129.htm&main=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/01/20190129.htm - Ek-1 Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği.
------------- Gökhan ATMAZ - http://www.atigrup.com - ATİGRUP © http://www.ayesob.org.tr - AYESOB
|
|