Aktif Konular Üye Listesi Arama Yardım Kayıt Ol Giriş |
2017 Genelgeleri ( Kilitli Forum) | |
AYESOB Forum | AYESOB Odalar | AYESOB Genelgeler | 2017 Genelgeleri |
Konu: 107 Sayılı Genelge (TGK-Ekmek ve Ekmek ..........) | |
Yazar | Mesaj |
Gökhan ATMAZ
Yönetici Kayıt Tarihi: 01.Ocak.2006 Gönderilenler: 3890 |
Konu: 107 Sayılı Genelge (TGK-Ekmek ve Ekmek ..........) Gönderim Zamanı: 11.Aralık.2017 Saat 15:30 |
Konuyu Yazdır
SAYI : 2017/915 08.12.2017 KONU : TGK-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. ODALARA (2017/107) SAYILI GENELGE İlgi : Konfederasyonumuzun 08.12.2017 tarih 90 sayılı genelgesi. Konfederasyonumuzun İlgide kayıtlı genelgesinde; “Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 01 Aralık 2017 tarihli ve 30257 sayılı Temsi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Tebliğ’de esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren hususlar aşağıda belirtilmiştir. Buna göre; Kurutulmuş ekmekler, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerleri Tebliğ kapsamında olmamakla birlikte, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen ekmekler Tebliğ kapsamına alınmıştır. Hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine uyması gerekecektir. Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50’şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018’den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10’ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecektir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecektir. Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2’ye kadar eksik tolerans değeriyle üretilecektir. Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz metodu ise şöyle uygulanacaktır: “Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacaktır. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol Raporu’na yazılacaktır. -2- Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmayacaktır. Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine hemen idari yaptırım uygulanmayacaktır. Tebliğ’le belirlenen yeni prosedüre göre, gıda işletmesinde en az altı ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden sonraki 6 saat içerisinde laboratuara ulaştırılacaktır. Fırın saatinden sonraki ilk 2 saat içerisinde ekmek numunesi alınamayacaktır. Laboratuar, “0,1” gram hassasiyete dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacaktır. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecektir. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet analizi yapılacaktır. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden hesaplanacaktır. Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ekmek gramajı ile ilgili düzenlemelere bir ay içinde uyacaktır. Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe gireceği” belirtilmektedir. Bilgi edinilmesi ve Tebliğ hükümlerinin ilgili üyelerinize duyurulması rica olunur. Mustafa ÇAĞLAYAN Selahittin ÇETİNDOĞAN Genel Sekreter Başkan DAĞITIM : İlgili Odalara. GENELGEYİ YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYIN. Düzenleyen Gökhan ATMAZ - 18.Aralık.2017 Saat 13:59 |
|
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |